WAT IS BOOGSCHIETEN?
Boogschieten is een sport waarbij pijlen worden weggeschoten naar een doel met behulp van een boog. Vroeger was de boog een jacht- en oorlogswapen, maar tegenwoordig is boogschieten een concentratiesport. Er bestaan handbogen en kruisbogen. Handbogen zijn er in verschillende soorten:
• Longbow – een vrij lange, grote boog zonder vizier en andere extra’s.
• Recurveboog – een “gewone” boog waarbij de latten van de boog in ongespannen toestand naar voren zijn gekruld,
daarnaast kan een recurveboog een vizier en stabilisatoren bevatten.
• Barebow – een “gewone” boog zoals de recurve maar dan zonder extra’s als vizier en stabilisatoren.
• Compoundboog – een “hightech” boog met katrollen zodat de pees bij geringere booglengte toch ver kan worden uitgetrokken. Vrijwel altijd is de constructie zodanig dat er tijdens het uitrekken een krachtmaximum (piek) gepasseerd wordt, waardoor de kracht die nodig is bij het richten tot 75% lager is dan de kracht die nodig is om de boog uit te trekken.
De laatste twee typen bestaan meestal uit een stijf middenstuk waarop de flexibele booglatten (werparmen) worden gemonteerd. Op het middenstuk kunnen naast de handgreep eventueel accessoires als een vizier en stabilisatoren worden geplaatst, ook afhankelijk van de te schieten discipline.
Is het moeilijk om te leren? Hoe kan ik het leren?
In een paar lessen kan je al aardig met een handboog om leren gaat. Om het goed te leren moet je wel regelmatig trainen en aan wedstrijden meedoen. ORH heeft introductiecursussen voor beginners. Dit is een lesprogramma van 12 lessen waarin de basis wordt bijgebracht. Het benodigde materiaal wordt door ORH beschikbaar gesteld voor deze periode. Na deze 12 lessen wordt samen gekeken of en hoe je verder kunt.
Bij onze vereniging kan je gewoon een keer langs gaan op een clubavond of trainingsavond. Dan is er een trainer die je de basis uitlegt. Dat kost niets. Na 1 of 2 keer weet je dan waarschijnlijk hoe leuk het is!
Waarom doen mensen aan handboogsport, wat is er leuk aan?
Handboogschieten is in de eerste plaats een individuele sport, die je in onze gezellige vereniging beoefent. Het vraagt concentratievermogen, lichaamsbeheersing en conditie. Je probeert jezelf continu te verbeteren, je techniek en daardoor (als het goed is) ook je scores. Daarnaast kan je je vaardigheid meten met andere schutters via competities en wedstrijden. Het is dus een sport die je altijd kan doen, in je eentje of met meerderen. Het is tevens een sport die door jong en oud en door valide en minder valide mensen te beoefenen is. Er zijn meerdere disciplines en type bogen, van traditioneel tot high-tech, zodat er voor iedereen wel een vorm is die aanspreekt.
Zijn er ook wedstrijden waar ik aan mee kan doen?
Zeker, de handboogsport is rijk aan wedstrijden. Die zijn er in verschillende disciplines:
• 25 meter 1 pijl = 25 × 1 pijl schieten op 25 meter.
• indoor: 18 meter, 30 pijlen.
• shortmetric: 50 en 30 meter, per afstand 36 pijlen.
• outdoor: (ook wel een FITA-wedstrijd genoemd) dames en jeugd 30, 50, 60 en 70 meter; heren 30, 50, 70 en 90 meter, per afstand 36 pijlen.
Er worden ook jeugd FITA’s georganiseerd met andere afstanden: 60, 40 en 30 meter.
• veld: een parkoers van 24 doelen met verschillende afstanden waarbij de helft onbekende afstanden is en de helft bekende afstanden.
• animalronde: deze doelen zijn meestal gemaakt in de vorm van een afbeelding van een dier op een blazoen.
De doelen staan verspreid in bijvoorbeeld een bos of veld over een af te lopen route.
• 3D-ronde waarbij op 3-dimensionale dieren (van kunststof of andere materialen) wordt geschoten. Meestal 32 doelen.
• clout: schieten op een “clout” (een cirkel op de grond met een paal in het midden) waarbij afstanden tot 165 meter worden geschoten.
• run archery: een combinatie van hardlopen en handboogschieten.
Naast verschillende disciplines zijn er ook allerlei niveaus van wedstrijden: clubkampioenschappen, regio en rayon competities, NK’s, en internationale wedstrijden.